Közde Kestane Yapılışı, Faydaları, ve Tezgahları Nereden Alınır

Yüz yıllardır haşmetli bedenleri, bulutlara değermiş gibi sonsuzluk çizen görüntüleri, iri ve büyük yapraklarıyla şahane bir lezzeti içinde barındıran kestane ağacıyla başlamak gerek önce. İnsanoğlunun bala batırıp tatlıya dönüştürüp tükettiği ilk meyvelerden biridir kestane. Çok eski bir tarihe ev sahipliği yapmaktadır. Antik çağda kestane dini açıdan önemli kutsal sayıldığı için saraylarda verilen büyük eğlencelerin değişmez meyvesi arasında yer almaktadır. Rivayete göre Güney Avrupa'nın küçük bir köyünde dört bin yıl evveline dayanan dev bir kestane ağacı olduğu bilinmektedir. 50 metre çapında olan gövdesi ve inanılmaz büyük yapraklarıyla neredeyse tüm köyü kapladığı bahsedilen diğer rivayetler arasında. Bu devasa kestane ağacının yapraklarının adalet dağıttığına inanan oranın yerlileri ağaç için dev bir şövalye ordusu ünvanını takmıştır.
Sıcak ve eğlenceli aile sohbetlerinin en keyifli yiyeceği, sobalarda çıtır çıtır pişirildiği zamanlara dair her zaman nostaljik öyküleriyle kestane kış aylarının en sevilen yiyecekleri arasında yer alır. Ayrıca içeriğinde yer alan zengin vitamin ve mineraller ile kış hastalıklarına karşı savaş açıp en etkileyici koruyuculardan biri durumundadır. Bu özelliklerinin yanında sindirim sistemine de inanılmaz faydaları olan kestanenin tüketiminde şeker hastaları ile damar sertliği ve tansiyonu genellikle yüksek olan kişiler şikayeti olanlar dikkatli olmalılardır.

Közde Kestane Lezzeti

Çeşitli pişirme yöntemleri olan kestanenin en lezzetli ve güzel olanı özellikle közde pişirildiğinde daha yumuşak olmakla birlikte ayrı bir damak tadı da uyandıran farklı bir özelliğe de sahiptir.Öncelikle kestaneyi közde ya da diğer yöntemlerle pişirmeden önce, kestane yerken ana sorunların başında yer alan kestane kabuklarının zor soyulmasının önüne geçebilmek için bazı önlemler alıp kestane keyfini daha da keyifli hale getirmek gerekir. Kestanelerin soyulmasında kolaylık sağlamak için kestaneleri çizmeden önce iyice yıkamak işimize yarayacaktır. Ayrıca kestanelerin patlamaması için kesilen kestanelerin daha rahat bir şekilde soyulmasını rahat kıldığı için bombeli olan taraftan kısmından yatay olarak uzunca kesilmelidir. Son olarak ise kestaneler 2 saat kadar suda bekletilip daha sonra pişirmeye başlanılmalıdır. Ve ayrıca közlediğimiz kestaneleri üstü kapaklı bir kapta kapatıp muhafaza edere sıcak olan kestanelerin yumuşamasını sağlayarak daha kolay soyulmasına yardımcı olur. Ve ayrıca kestanelerin kurumaması için ve sıcak kalıp tazeliğini koruması için üstü kapalı kapta bekletmek daha yararlı olacaktır. Kestaneleri iyice közlemek içinse bu işe özel olan közleme tavası tercih edilmelidir. Kestaneler köz tavasında yüksek ateşli ocakta iyice pişirildikten sonra ve belli bir sıcaklığa geldikten sonra ocağa yerleştirilmelidir. Eğer kestaneler çok ise 2-3 bölüme ayrılıp bölünerek tavaya konulmalıdır. Aksi durumda kestaneler istediğiniz dereceye gelmesi için uzun zaman alacağı gibi kestanelerin kuruması da söz konusudur. Kestaneleri pişirirken ocağın ateşi yüksek olarak tutulmalı ve her iki üç dakikada bir tavada hesi tek tek döndürülerek iyice pişirilmelidir.

Közde kestaneyi meslek haline getirenler, közde kestane tezgahları'nı cemko metal den almayı tercih ediyor.

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.